Starters
Er komen in Nederland tienduizenden soorten insecten en spinachtigen voor en maar een paar honderd soorten vogels. Toch zijn er veel meer liefhebbers van vogels dan van insecten... Ondanks dat ze zo klein zijn vormen insecten een boeiende, soms zelfs bizarre wereld met een enorme rijkdom aan vormen en kleuren. Insecten zijn overal. Ze vallen op doordat ze rondvliegen of bijvoorbeeld op bloemen zitten, zoals zweefvliegen, vlinders en bijen. Maar de meeste soorten leiden een verborgen bestaan. Die krijg je pas te zien door gericht zoeken. En daarvoor is kennis nodig van de biologie van een insectensoort.Afdelingen en secties
Je kunt over insecten heel veel te weten komen door eens met ervaren mensen mee te gaan in het veld. Die "specialisten" zijn actief in de Afdelingen en Secties van de NEV. Er worden geregeld excursies gehouden naar natuurterreinen. Ook zijn er workshops en andere informatieve bijeenkomsten, waarvoor je je op kunt geven. Bekijk onze Afdelingen en Secties voor meer informatie en e-mailadressen. Je bent van harte welkom!
Verzamelen
Iedere groep insecten vraagt om een eigen, aparte manier van verzamelen. Met wat behendigheid kun je insecten met de hand vangen. Heel kleine soorten blijven op een natte vinger vaak een beetje plakken, waardoor ze niet meteen weglopen of wegvliegen. Voor het vangen van vliegende insecten is een net handig. Je kunt dit zelf maken door een goedkoop badmintonracket van zijn snaren te ontdoen en er een net van vitragestof in te naaien. Zorg ervoor dat het doek zo'n 75 cm lang is. Een net voor het slepen door de vegetatie vraagt een steviger frame en een katoenen of linnen doek.
Fotograferen
Met een eenvoudige digitale camera kun je de grotere insecten al prima fotograferen. Voor de kleine soorten ben je aangewezen op een macrolens. Gebruik liefst een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een ringflitser voorop de lens is erg aan te raden. Je kunt dan een kleiner diafragma kiezen en daarmee wordt een groter deel van het insect scherp. De NEV heeft een Sectie Insectenfotografie, waarvan je lid kunt worden. Hier leer je hoe je goede insectenfoto's maakt, welke apparatuur nuttig is en welke technieken en handigheidjes er zijn om tot een mooi resultaat te komen.
Boeken
De NEV geeft zelf boeken uit over insecten (de monografieën), vaak ook in samenwerking met de KNNV, EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis, bijvoorbeeld de Entomologische Tabellen. Daarnaast zijn er verenigingen en firma's die gespecialiseerde insectenboeken verkopen (zie onze links-pagina).