Algemene websites Laatst aangepast 30-ix-2017
E-mail de webmaster

Beetles and Coleopterists (Zoological Institute of the Russian Academy of Sciences)
Russische website over kevers met een schat aan informatie waaronder:
  • veel online determinatiesleutels (onderaan deze pagina )
  • checklists voor Rusland
  • info over collecties en coleopterologen
  • literatuurreferenties
  • een platenatlas voor keversoorten (figuren en foto's)
  • een digitale versie van Reitters "Die Käfer des Deutschen Reiches" (doorzoekbaar op taxon).
Let op: veel informatie is in de Engelse versie van de website niet beschikbaar (je krijgt dan een lege pagina); je kunt dan (even) overstappen naar de Russische versie.The BioLib Project: Coleoptera
Een internationale encyclopedie over planten, schimmels en dieren, inclusief Coleoptera. Met taxonomie, foto gallerijen en links naar andere websites. Geregistreerde leden kunnen bijdragen aan de website. Door Ondřej Zicha, 1999-2017.


Die Käfer Europas - Coleo-Net
Zeer bruikbare determinatiesite maar niet alle families/genera zijn beschikbaar. Door Arved Lompe. De site bevat de determinatietabellen uit Freude Harde & Lohse, maar is aangepast met recentere literatuur en voorzien van extra illustraties en foto's. Het werkt het handigst om te zoeken op genus of familie om een bepaalde determinatiesleutel te vinden. Je kunt ook eenvoudig zoeken via Google of een andere zoeksite met de zoektermcombinatie "Lompe" of Coleo-Net en de taxonnaam.

Verenigingen

Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV)
De Sektie Everts is een onderdeel van de NEV. Lidmaatschap van de NEV heeft diverse voordelen: gratis tijdschrift Entomologische Berichten en Entomologische Tabellen, kortingen op entomologische boeken en microscopen, deelname aan activiteiten.


Arbeitsgemeinschaft Rheinischer Koleopterologen
Zeer uitgebreide website, over een aan Nederland grenzend deel van Duitsland: online-mededelingen/kevernieuwtjes, tijdschrift (oude nummers online), weblinks, nieuwe literatuur, etc. Aanrader!


Arbeitsgemeinschaft Südwestdeutscher Koleopterologen
Website over een iets verder zuidelijk gelegen deel van Duitsland. Met informatie en beelden van een kleine selectie van de ter plekke voorkomende soorten.


ACOREP-France
Franse (voormalig Parijse) keverclub, o.a. uitgever van de publicatie Le Coléoptériste waarvan de inhoudsopgaves on-line staan.


Asociación Europea de Coleopterología
Spaanse vereniging van coleopterologen gevestigd te Barcelona. Het tijdschrift Elytron komt nogal onregelmatig uit.


The Balfour-Browne Club
Vereniging voor waterkeverliefhebbers, van oorsprong Brits maar inmiddels met leden in heel Europa en zelfs buiten Europa. Via het tijdschrift Latissimus wordt informatie uitgewisseld en wordt alle belangrijke waterkeverliteratuur bekend gemaakt en besproken. De jaarlijkse meeting is steeds op een andere plek ergens in Europa, vooral in het teken staand van contacten onderhouden en ... kevers verzamelen. Geen eigen website maar oudere nummers van Latissimus (1992 - 2002) zijn als pdf te downloaden.


The Coleopterists Society
Wereldwijde vereniging voor keveronderzoekers. Geeft het tijdschrift The Coleopterists Bulletin uit. Relatief weinig gericht op Europa. Vooral interessant voor de wat meer taxonomisch geïnteresseerde coleopteroloog.
Algemene foto-sites

Kerbtier.de - Die Käferfauna Deutschlands
Collectie met erg mooie foto's van 2360 van de 7000 soorten van Duitsland. Inclusief een verspreidingskaartenmodule voor Duitsland voor 3205 soorten. Door Christophe Benisch.


Galerie der Käfer
Een andere Duitse fotosite. Met een uitgebreide fotoverzameling van alle groepen kevers van Frank Köhler. Merendeels in hun natuurlijke omgeving gefotografeerd. Maar let op: niet alle determinaties zijn correct.


Coleoptera Poloniae KFP Base - archival page
Bevat alle informatie uit de Catalogue of Fauna of Poland. Part XXIII - Coleoptera. Met Poolse verspreidingskaarten van alle soorten alsmede alle foto's van onderstaande Poolse website. Zowel in Pools als in Engels.


Biodiversity Map - Coleoptera
(rechtstreeks naar lijst met keverfamilies of lijst met genera)
Uitgebreide Poolse fotowebsite over kevers. Véél soorten en goede foto's van collectiemateriaal. De opzet van de site is wat onoverzichtelijk. Daarom worden hierboven de rechtstreekse snelkoppelingen gegeven naar de inhoudsopgaven op familie en genus.


Wildlife-photography
Fotowebsite van ons lid Tim Faasen. Met uiteenlopende diergroepen, waaronder diverse kevers, in hun natuurlijke omgeving, gerubriceerd naar familie.


The Coleopterist: Photo Gallery
Aardige fotoverzameling van Britse kevers gesorteerd per soort, ca. 800 soorten van vele families.


Käfer der Welt
Verzameling van fraaie collectiefoto's, maar voor Nederlandse toepassing moet men zich ook door vele tropische kevers heen worstelen.

Specifieke kevergroepen
Loopkevers (Carabidae)

Soortzoeker Zandloopkevers
Een multi-entry sleutel voor de zandloopkevers van Nederland.


Soortzoeker Carabini
Een multi-entry sleutel voor de Carabini (genera Calosoma, Callisthenes, Carabus en Cychrus) van Nederland.


Carabidae of the World
Website over loopkevers van de wereld met zeer fraaie, gedetailleerde foto's van collectiemateriaal. Deze website vraagt sinds april 2017 om contributie voor het bekijken van een groot deel van de content.


Waterkevers ("Coleoptera aquatica")

Water Beetle World
Website over waterkevers met verwijzingen naar online publicaties, bibliografieën en andere websites.


Bibliografie Hydrophiliodea larven
Bibliografie van Hydrophilidae larven door M. Archangelsky.


Waterkeverlarven
Met als PDF te downloaden proeftabellen voor de Hydrophilidae- (2009) en Agabinae-larven (2010). Gemaakt door Andre van Nieuwenhuijzen en Barend van Maanen.

Silphidae, Agyrtidae en Leiodidae

Soortzoeker Aaskevers
Een multi-entry sleutel voor de aaskevers van Nederland. Gebaseerd op Colijn, E.O. & Th. Heijerman in voorbereiding, De Nederlandse aaskevers (Silphidae). - Entomologische Tabellen


Publications on Silphidae, Agyrtidae and Leiodidae
Een pagina van Jan Ruzicka's website vol met als PDF beschikbare literatuur over Silphidae, Agyrtidae en Leiodidae. Zijn eigen artikelen zijn terug te vinden op ander deel van de website.

Kortschildkevers (Staphylinidae)

Mark Telfers website
Geeft diverse concept-determinatiesleutels, enkele belangrijke literatuurreferenties en tips voor beginners.
Scarabaeoidea (Lucanidae, Trogidae, Geotrupidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae)

Lucanidae of the World
Een deel van de website la Biodiversidad de Nicaragua. Met een wereldcatalogus en een (inmiddels een tijdje niet meer geupdate) bibliografie van de Lucanidae.


Bibliography of Scarabaeoidea
Een up-to-date bibliografie voor de Scarabaeoidea. Door Paul Schoolmeesters.
Prachtkevers (Buprestidae)

Soortzoeker Prachtkevers
Een multi-entry sleutel voor de prachtkevers van Nederland. Gebaseerd op Vorst, O. 2009, De Nederlandse prachtkevers (Buprestidae). - Entomologische Tabellen 4: 1-62


The World of Jewel Beetles
Een bibliografie, enige te downloaden artikelen, en een catalogus van de genera van de Buprestidae van de wereld. Door de in 2013 overleden auteur van de door Pensoft uitgegeven 5-delige serie A World Catalogue and Bibliography of the Jewel Beetles (Coleoptera: Buprestoidea), Charles L. Bellamy. Helaas lijkt het er op dat de website na die tijd niet meer actief geüpdate wordt.


Saproxyle kevers

De saproxyle kevers van België
Deze site van het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Natuurwetenschappen (KBIN) bevat kaartjes van de Belgische vindplaatsen (5x5 kmhokken) van meer dan 300 soorten xylobionte kevers gebaseerd op 25000 waarnemingen. Behalve materiaal aanwezig in de collecties van KBIN zelf, zijn ook diverse gegevens uit privé collecties gedigitaliseerd.


Elateroidea (Cerophytidae, Eucnemidae, Throscidae, Elateridae, Drilidae, Omasalidae, Lycidae, Lampyridae, Cantharidae)

Elateridae
Goed bruikbare collectiefoto's van kniptorren door J. Mertlik and V. Dušánek.


Mark Telfers website
Digitale en bewerkte versie van Joy's Keys to Elateridae, Eucnemidae and Throscidae. - Pp. 438-450 in Joy, N.H. 1932. A practical handbook of British beetles. H.F. & G. Witherby. Ook te downlaoden als PDF.
Spektorren (Dermestidae)

Dermestidae (Coleoptera) of the world
Met onder andere een checklist voor de Europese soorten, een foto-gallery en een bibliografie. Door Andreas Herrmann.


Mark Telfers website
Checklist en foto's van de 48 Britse soorten.
Cucujidae

Soortzoeker Vermiljoenkever look-a-likes
Een multi-entry sleutel voor de look-a-likes van de Europees beschermde vermiljoenkever.


Glanzende bloemkevers (Phalacridae)

Mark Telfers website
Bewerkte en geüpdate sleutels tot de Britse Phalacridae, gebaseerd op Thompson, 1958, Handbooks for the identification of British Insects Vol. V, Part 5 (b) Phalacridae. Deze originele sleutels door Thompson zijn ook on-line beschikbaar.


Lieveheersbeestjes (Coccinellidae)

Soortzoeker Lieveheersbeestjes
Een multi-entry sleutel voor de lieveheersbeestjes van Nederland.
Schimmel- en zwamkevers (Latridiidae en Endomychidae)

Latridiidae & Merophysiinae
Website van Wolfgang H. Rücker met nieuws, sleutels, literatuur verwijzingen en boeken aangaande de keverfamilies Latridiidae, Endomychidae subfamilie Merophysiinae & Holoparamecinae (voorheen Merophysiidae) en Akalyptoischiidae (voorheen Latridiidae).
Oliekevers (Meloidae)

Join the hunt for amazing oil beetles
Een engelstalige zoekkaart voor de oliekevers van Groot-Britannië. Alle recent uit Nederland gemelde soorten zijn opgenomen. PDF; 2,4 Mb.
Boktorren (Cerambycidae)

Soortzoeker Boktorren
Een multi-entry sleutel voor de boktorren van Nederland. Gebaseerd op Zeegers, Th. & Th. Heijerman 2008, De Nederlandse boktorren (Cerambycidae). - Entomologische Tabellen 2: 1-120


Longhorn beetles (Cerambycidae) of the West Palaearctic Region
Vooral een uitgebreide fotocollectie inclusief informatie over fenologie, duur larvestadium en verspreiding per soort. De overige informatie op de website is bescheiden van aard en deels gedateerd. Door Michal Hoskovec and Martin Rejzek.


Haantjes (Chrysomelidae)

De Nederlandse Goudhaantjes (Chrysomelinae)
Uitgebreide website over de Goudhaantjes van Nederland en Noordwest-Europa. Determinatiesleutels, foto's van de soorten en genitaalafbeeldingen, veel informatie over de biologie, waardplanten, verspreidingskaarten van Nederland en Europa, literatuurlijst (deels met pdf-download). Website van ons lid Jaap Winkelman. Geactualiseerd tot 7 december 2016.


Chrysomelidae - The Leaf Beetles of Europe and the Mediterranean Subregion
Uitstekende collectiefoto's van vrijwel alle Nederlandse soorten Chrysomelidae.


Catalogi en naamlijsten

Nederlands Soortenregister
Overzicht van alle Nederland voorkomende meercellige dieren- en plantensoorten, waaronder alle kevers. Voor de kevers wordt de nieuwe kevercatalogus (Vorst, 2010) gevolgd.


Fauna Europea
Overzicht van de in Europa voorkomende diersoorten, met veelal informatie over verspreiding op landniveau. Niet alle kevergroepen zijn opgenomen (bijv. een deel van de Aleocharinae ontbreekt).


Checklist of Beetles of the British Isles
Overzicht van de in Groot-Brittannië en Ierland voorkomende keversoorten. Door Andrew Duff.


Verzeichnis der Käfer Deutschlands
Zeer uitgebreid overzicht van de in Duitsland voorkomende keversoorten. Recent geüpdate en uitgebreid met verspreidingskaarten en foto's. Geredigeerd door Frank Köhler en Bernhard Klausnitzer. Er bestaan plannen om het werkgebied voor de site uit te breiden naar andere delen van Midden-Europa.


BioMap DB Browser - beetles
Bevat alle informatie uit de Catalogue of Fauna of Poland. Part XXIII - Coleoptera. Met Poolse verspreidingskaarten van alle soorten alsmede alle foto's uit de voormalige Iconographia Coleopterorum Poloniae. Zowel in Pools als in Engels.


Literatuur

Biodiversity Heritage Library
Enorme databank van online beschikbare (vooral oudere) taxonomische literatuur. Ook zeer schaarse, oude boeken zijn hier gratis in te zien. Bijv. de complete Coleoptera Neerlandica van Everts, Calwers Käferbuch, etc, etc. De ingescande boeken zijn online te bekijken, dan wel te downloaden als pdf. Bij het scannen is gebruik gemaakt van tekstherkenning (OCR), zodat ook op een soortnaam kan worden doorzocht in de database binnen de teksten van gescande publicaties!


Boekenserie Faune de France
De bekende serie Faune de France omvat vele entomologische banden, waaronder diverse coleopterologische standaardwerken. De uitgaven uit de periode van 1921 (deel 1) tot 1958 zijn nu vrijwel allemaal als PDF gratis te downloaden. Het zijn complete boeken, dus de bestandsgrootte kan oplopen tot tientallen megabytes! Wat kevers betreft zijn de delen over Cerambycidae (deel 20), Scarabaeidae (38), Carabidae (39, 40: zeldzame boeken, samen meer dan 1100 pagina's), Buprestidae (41), Bruchinae en Anthribidae (44), Hydradephaga (48), Scolytinae (50), Curculionidae (59, 62, 74 [maar deel 52 helaas niet]) en de Scarabaeoidea (78) via deze link beschikbaar.


Tijdschrift: Entomologische Berichten
Hét tijdschrift van onze (overkoepelende) vereniging, de Nederlandse Entomologische Vereniging. Regelmatig staan er artikelen in over kevers die meestal gericht zijn op Nederland! Verschijnt 6x per jaar. Gratis bij het lidmaatschap van de NEV.


Tijdschrift: Nederlandse Faunistische Mededelingen
Dit tweemaal per jaar verschijnende tijdschrift wordt uitgegeven door de European Invertebrate Survey (EIS)-Nederland. Er verschijnen veel artikelen in over Nederlands keveronderzoek: faunistiek, verspreiding, ecologie, determinatie, etc. Het tijdschrift verschijnt 2 maal per jaar in een dik nummer. Van oude jaargangen (tot ca. 2 jaar terug) zijn de artikelen online te bekijken als PDF, via dezelfde website of via de Naturalis Repository (digitaal archief).


Tijdschrift: Entomologische tabellen
Dit onregelmatig (1-2 maal per jaar) verschijnende tijdschrift wordt uitgegeven in een samenwerking van de Nederlandse Entomologische Vereniging en EIS Kenniscentrum Insecten. Het zijn determinatieboekjes voor telkens een andere groep van ongewervelden. De serie is speciaal gericht op de Nederlandse fauna. De vormgeving is mooi en duidelijk gericht op de gebruiksvriendelijkheid van de tabellen. Daarnaast zijn ze goed en rijk geïllustreerd. Tot nu toe verschenen vier delen over kevers: de boktorren, de prachtkevers, de goudhaantjes en de loopkevers.

Abonnees van de Nederlandse Faunistische Mededelingen ontvangen de tabellen gratis. Hetzelfde geldt (vooralsnog) voor leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging (wens kenbaar maken bij de NEV). Overigens zijn de deeltjes voor een lage prijs (€ 12,50 - 17,50) ook los te bestellen bij EIS Kenniscentrum Insecten.


Tijdschrift: Koleopterologische Rundschau
Jaarlijks uitgegeven, niet duur tijdschrift geheel gewijd aan kevers, over taxonomie, fylogenie, zoogeografie en faunistiek. Artikelen vooral in het Engels en deels in het Duits. De artikelen uit de delen 1-75 (1911-2005) zijn gratis te dowloaden als PDF (nieuwere artikelen alleen tegen vergoeding).


Tijdschrift: The Coleopterist
Tijdschrift over Britse kevers, vooral over faunistiek, ecologie en determinatie. Alhoewel sterk gericht op Groot-Brittannië ook interessant voor Nederlandse keveronderzoekers. Verschijnt 3x per jaar. De back-issues 1-8 zijn als PDF te downloaden.


Boeken en materialen

Antiquariat Goecke & Evers
Goedkope Duitse on-line boekenwinkel met zowel antiquariaat als nieuwe boeken. Met name sterk in Duitstalige boeken.


Pemberley Natural History Books
Grote Engelse boekenwinkel in de buurt van Londen maar tevens on-line boekenwinkel. Zowel antiquariaat als nieuwe boeken. De verzendkosten vanuit Groot-Brittanië zijn aan de hoge kant.


MeijsNatuurBoeken
Ruim gesorteerd voor natuurboeken maar zeer beperkt keveraanbod. Alleen nieuwe boeken.


Vermandel Entomologiespeciaalzaak
Nederlandse leverancier voor de meest gebruikelijke materialen die voor de keverstudie nodig zijn: vangmaterialen, insectendozen, prepareermaterialen, microscopie, boeken, etc.


Veldshop
Nieuwe Nederlandse leverancier voor diverse materialen die voor de keverstudie: vangmaterialen, insectendozen, prepareermaterialen, boeken, etc. Beperkter assortiment dan Vermandel, soms goedkoper, soms duurder...


Bioform
Duitse leverancier van diverse entomologische materialen, microscopen alsmede nieuwe en antiquariatische literatuur.


Entomoravia (insectenspelden)
Tsjechische firma die hoge kwaliteit insectenspelden levert (waaronder ook minutienaalden).


Entosphinx
Eveneens Tsjechische firma, maker en leverancier van diverse entomologische materialen waaronder spelden, dozen, vangmaterialen, etc.


Insectennetten GB-nets
De bekende Britse leverancier van uiteenlopende nettypen van hoge kwaliteit. Naast de gangbare maten is het eventueel ook mogelijk zelf de specificaties op te geven. De eigen website is opgeheven. Bestellingen lopen nu via de website van de NHBS.


Bioquip
En last but not least, voor de echte liefhebber: Bioquip. De Amerikaanse leverancier met een enorm assortiment aan entomologische en aanverwante biologische artikelen.