Archief Laatst aangepast 1-iii-2014
E-mail de webmaster

Sektie Everts 25 jaar! (geplaatst 11-iii-2013)
De Sektie Everts is 25 jaar geleden opgericht op 13 februari 1988. Sindsdien is de sektie continu een actieve club geweest. Inmiddels zijn er 59 excursies georganiseerd, waarvan - op één na - ook een verslag is gepubliceerd in ons mededelingenblaadje.

De Sektie Everts Info is inmiddels al 98 keer verschenen. Het ledenaantal zit de laatste jaren steeds dik boven de honderd, momenteel 120 leden. Hiervan is bovendien een groot aandeel zeer actief. De twee winterbijeenkomsten per jaar worden steevast bezocht door dertig tot veertig keverliefhebbers. De excursies laten een groei in het aantal deelnemers zien. De sektie is daarmee een bloeiende tak van de NEV, dus reden genoeg om het jubileumjaar een feestelijk tintje te geven!

Het bestuur heeft voor dit jubileumjaar, naast een aantal verrassingen, in petto:
  • een extra lang jubileumweekend in Zuid-Limburg. Nu eens een weekend in de voor veel kevers beste tijd van het jaar. En op een plek die bekend staat om zijn keverrijkdom, maar waar ook nog veel nieuws te ontdekken is. Met dank aan de NEV, die dit weekend heeft gesubsidieerd;
  • de ledenlijst met biografieën van alle leden is na 14 jaar wel weer aan vervanging toe en wordt dit jaar volledig geactualiseerd;
  • de najaarsbijeenkomst zal speciaal in het teken staan van het jubileumjaar. Hiervoor bereidt het bestuur een feestelijk programma voor. We hopen op een extra grote opkomst!
Houd de agenda op de website in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

23 februari: voorjaarsbijeenkomst te Schoonrewoerd (geplaatst 17-ii-2013)
23 Februari is het weer tijd voor de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst. Deze zal plaats vinden in het Natuurcentrum "de Schaapskooi", Overboeicop 15 te Schoonrewoerd. Op de vergadering zal onder andere een nieuw bestuurslid worden gekozen.

Vanaf 10.00 uur staat de koffie warm voor alle Sektie Everts leden. Meer details in de eerstvolgende Sektie Everts Info.


Nederlandse namen goudhaantjes - een oproep (geplaatst 8-xi-2012)
Als voorbereiding op een Entomologische Tabel over de Nederlandse goudhaantjes (Chrysomelidae: Chrysomelinae) heeft de auteur, Jaap Winkelman, een lijst van Nederlandse namen voor de soorten van deze subfamilie opgesteld.

Een ieder met interesse in Nederlandse kevernamen wordt uitgenodigd om deze lijst de komende weken eens door te nemen. Op- en aanmerkingen zijn welkom bij de auteur en/of de secretaris.


17 November: najaarsbijeenkomst te Tilburg (geplaatst 3-xi-2012)
17 November is het weer tijd voor de jaarlijkse najaarsbijeenkomst. Deze zal wederom plaatsvinden in het Natuurmuseum Brabant te Tilburg. Op het programma staan onder andere de verkiezing van een nieuw bestuurslid, lezingen van Ruud Jansen, Dré Teunissen & Ed Colijn alsmede een minicursus over de terrestrische Hydrophilidae door Oscar Vorst.

Vanaf 10.00 uur staat de koffie warm voor alle Sektie Everts leden.


Laatste kans aanmelding 21e weekendexcursie Strabrechtse Heide (geplaatst 28-viii-2012)
Het Sektie Everts weekend 2012 vindt plaats op 7-8-9 september te Heeze (NB). Vergunningen zijn aangevraagd voor de Strabrechtse Heide, Braakhuizensche Heide, Lieropse en Somerensche Heide: kortom een aardige diversiteit aan biotopen. We hebben een groepsaccommodatie gereserveerd vlakbij de Strabrechtse Heide: Groepsaccommodatie "De Prins", Strabrecht 11, Heeze.

Er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij. Opgave kan alleen nog via een e-mail naar de secretaris.


Lezing nomenclatuur Oscar Vorst on-line (geplaatst 21-v-2012)
"In de naam van de kever", de lezing die Oscar Vorst hield op de voorjaarsbijeenkomst over kevernomenclatuur is nu als PDF beschikbaar op de website.

Oscar behandelt in deze presentatie o.a. de verschillen tussen taxonomie en nomenclatuur, de International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN), de grammatica, diverse elementaire beginselen van de naamgeving en een overzicht van de naamswijzigingen in de periode tussen Brakman's en Vorst's kevercatalogus.

De PDF is hier te downloaden.


Voorjaarsexcursie Millingerwaard, 12 mei 2012 (geplaatst 21-iv-2012)
De voorjaarsexcursie van dit jaar wordt gehouden in de Millingerwaard, onderdeel van het uitgestrekte riviernatuurgebied Gelderse Poort (oostelijk van Nijmegen). Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer, waarvan we vergunning voor ons onderzoek hebben gekregen.

Voor meer info zie de convocatie.


Extra excursie De Bloemkampen, 16 juni 2012 (geplaatst 21-iv-2012)
De extra excursie is dit jaar op zaterdag 16 juni naar de Bloemkampen tussen Hierden-Hulshorst en het Veluwemeer. Dit terrein is zeer gevarieerd op kleine schaal met o.a. een eeuwenoud essenhakhout, het Groot Weiland (een populierenbos van 1945 begraasd door runderen), de Hierdense Beek, kwelwater vanaf het Veluwemassief met gradiŽnten van droog-vochtig-nat en voedselarm naar voedselrijk.

Meld je aan bij Gert van Ee (023-5315742, coleoptera@kpnmail.nl). Je ontvangt dan t.z.t. een convocatie met details en meer informatie.


Aanmelden excursieweekend Strabrechtse Heide, 7-9 september 2012 (geplaatst 21-iv-2012)
Het Sektie Everts weekend 2012 vindt plaats op 7-8-9 september te Heeze (NB). Vergunningen zijn aangevraagd voor de Strabrechtse Heide, Braakhuizensche Heide, Lieropse en Somerensche Heide: kortom een aardige diversiteit aan biotopen. We hebben een groepsaccommodatie gereserveerd vlakbij de Strabrechtse Heide: Groepsaccommodatie "De Prins", Strabrecht 11, Heeze. In de groepsaccommodatie zijn slechts 20 bedden (5 slaapkamers). Wil je zeker zijn van een bed, reserveer dan tijdig: betaling geldt als aanmelding.

Aanmelden door overmaken van € 45,- naar de penningmeester, gironummer 4058536 t.n.v. Sektie Everts te Utrecht, onder vermelding van "weekendexcursie 2012". Meer informatie bij Frank van Nunen (0347-376545, fvannunen@planet.nl). In de volgende Sektie Everts Info wordt de complete convocatie voor het weekend opgenomen.


Voorjaarsbijeenkomst te Schoonrewoerd (geplaatst 28-ii-2012)
Op 3 maart 2012 wordt de Voorjaarsbijeenkomst van de Sektie gehouden. Deze zal plaats vinden in het Natuurcentrum "de Schaapskooi", Overboeicop 15 te Schoonrewoerd. Op de vergadering zal onder andere een nieuw bestuurslid worden gekozen. Meer details in de eerstvolgende Sektie Everts Info.

Ook de rest van het programma voor 2012 is inmiddels vastgesteld. Zie daarvoor Activiteiten.


Het nieuwe reglement van de Sektie Everts (geplaatst 17-ix-2011)
Het nieuwe reglement van de Sektie Everts staat vanaf nu online (maar kevers zijn natuurlijker veel interessanter). Ook het oude reglement is nog in te zien.Bekijk de presentatie van de minicursus Helophorus van de bijeenkomst in Tilburg (8-i-2011)
Bas Drost heeft tijdens de najaarsbijeenkomst van 27 november 2010 de minicursus Helophorus determineren verzorgd. Het praktijkgedeelte achter de microscopen werd voorafgegaan door een prachtige presentatie, met door Bas zelf gemaakte foto's van alle Nederlandse soorten. De waterkevers van het geslacht Helophorus staan bekend als lastig te determineren. Met de cursus en het fotomateriaal word je goed op weg geholpen. Op de foto's rust het copyright uiteraard bij Bas Drost.

Bekijk de presentatie!

Onze voorzitter, Jan Cuppen, zal aftreden en het bestuur zoekt een nieuw bestuurslid (13-xi-2010)
Jan Cuppen zal zijn bestuursfunctie binnen de Sektie Everts neerleggen bij de voorjaarsbijeenkomst op 26 februari 2011 in Schoonrewoerd. Jan is al voorzitter sinds de oprichting van de Sektie Everts in 1988! Hij stelt zich nu niet opnieuw verkiesbaar.

Het bestuur zoekt dus een nieuw bestuurslid, om het bestuur weer voltallig te maken. Binnen het bestuur zal in onderling overleg worden besloten wie welke functie zal bekleden.

Als je interesse hebt om in het bestuur te komen, neem dan contact op met Barend van Maanen (zie bestuur), uiterlijk 15 februari 2011. Ook bij vragen over wat een bestuursfunctie bij de sektie nu precies inhoudt. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst 2011 zal in de ledenvergadering een nieuw bestuurslid worden verkozen.


De nieuwe kevercatalogus is uit! (18-vi-2010)
Een vijftiental leden van de Sektie heeft de afgelopen tien jaar hard gewerkt aan de kevercatalogus, waarbij Oscar Vorst als initiator en redacteur heeft opgetreden. Op de bijeenkomsten van de Sektie Everts was het een regelmatig terugkerend onderdeel van het programma, waarbij de stand van zaken voor de aanwezigen uit de doeken werd gedaan. Verder werden er natuurlijk regelmatig kevers ter controle uitgewisseld om de betrouwbaarheid van de catalogus zo hoog mogelijk te krijgen. En nu is hij dan uit!

Op de afgelopen Sektie Everts bijeenkomst in Wageningen op 27 februari 2010 was de presentatie van de catalogus. Jan Cuppen hield een bloemlezing over de lange weg naar het eindresultaat. Het eerste exemplaar werd door Oscar Vorst overhandigd aan Jan Krikken. Daarna konden de begerige aanwezigen direct een eigen exemplaar aanschaffen, uit het eerste doosje met boeken, vers van de pers.

De catalogus is een prachtig boekwerk geworden, stevig gebonden in een harde band en gedrukt op goed papier, met twee leeslinten. Diverse inleidende en afsluitende hoofdstukken geven informatie over de werkwijze voor het samenstellen van de catalogus, statistieken over de Nederlandse keverfauna, lijsten van verdwenen, vervallen en niet-inheemse soorten, een overzicht van overleden Nederlandse coleopterologen, kevercollecties.

De kern van het boek wordt gevormd door het catalogusgedeelte zelf. De lijsten met soorten gerangschikt naar familie en genus, met per soort het voorkomen per provincie, vergelijkbaar met de bekende oude naamlijst van Brakman (1966). Het boek wordt afgesloten met uitgebreide indices, waarin ook de namen zoals gebruikt door Brakman zijn opgenomen met hun huidige equivalent. Bij het boek hoort ook een cd-rom, waarop elke provinciemelding is gedocumenteerd door de vondstgegevens van de soort.

Het hoeft geen betoog dat dit standaardwerk onmisbaar is voor elke coleopteroloog met interesse voor de Nederlandse fauna! Zie de website van de NEV voor meer informatie en hoe je de catalogus kunt bestellen: www.nev.nl.

Vorst, O. (Ed.), 2010. Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera). - Monografieën van de Nederlandse Entomologische Vereniging No. 11 . 317 p. met cd-rom. ISBN: 978 90 71912 32 0. Prijs: € 25,00 (voor niet NEV-leden € 35,00).

Zie hier de televiesieuitzending van Vroege Vogels, waarin Oscar Vorst mestkevers laat zien, naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe kevercatalogus.